Mickes tur med halsfluss

Jag hade ju halsfluss tidigare den här månaden, men nu är det Mickes tur. Jag har smittat honom, stackarn... Så här säger wikipedia om halsfluss:

Halsfluss (latin tonsillit) är en infektion i tonsillerna (halsmandlarna). Den orsakas oftast av virus och då med mer generella förkylningssymptom som hosta, snuva och lätt feber. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila - antibiotika hjälper inte. En bakterieorsakad infektion (vanligen streptokocker grupp A, i mera sällsynta fall är det virusbaserade Epstein-Barr) ger akut insättande halsont, hög feber och inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga.

Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaks redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika resistensutveckling. Kroppen klarar ofta av streptokocker på egen hand - det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med något dygn.[1] Det skall dock tilläggas att obehandlad halsfluss kan ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit) och läkare bör kontakas för utskrivning av antibiotika. Inkubationstid: 2-7 dagar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0