Del 1

Läslogg från Fredrik Lindström                                                                                 Malin Eringstad

Världens smartaste ord                                                                                                20/11 2008

1.) Blodomlopp och dammsugare - Varför säger man sch?
Ett gemensamt ord för alla människor runt om i världen? Finns det ett sådant? Lindström menar på att det faktiskt finns ett sådant ord, men inte något grundläggande som t ex mamma, pappa eller kissa. Inte heller utropsord som aj eller bu. Utan faktiskt sch. Detta sch verkar finnas över hela världen, och det betyder samma sak i alla språk.


Hur kommer det sig då att vi säger sch? (Som även kan skrivas hyssj, hysch). Det finns ju väldigt många språk, som är helt skilda från varandra, dvs att de inte kommer från näraliggande språkstammar - att de inte är släkt. Eftersom språk är en imitatör så är de flesta orden uppbyggda efter själva lätet, t ex hoa låter liknande som det läte ugglan gör ifrån sig. Knastra låter liknande som när man knaprar på en knäckemacka. Men låter sch som tystnad?

Ljudet i sig i sch är speciellt, det verkar nämligen låta likadant världen över. Om vi tar ett genomgripande exempel : finnar, som inte kan uttala sch-ljudet och ofta säger "su och suttiofem", kan ändå uttala sch. Teorierna är många från forskare som arbetat med detta fenomen. Kan det vara så att det går tillbaka ända till dinosauriernas tid? Att det liknar deras väsnande ljud och att våra förfäder använde det väsande ljudet vid jakt? Men dinosaurierna dog ju ut långt innan människan kom till världen... Vi måste söka svaret hos människan själv, vad kan vi tänkas ha för koppling till sch-ljudet?

Lindström har fått uppenbarelsen om att det handlar om mammans blodomlopp under graviditeten. Vätska i rörelse bildar ett susande ljud - sch. Det är kanske vår äldsta imitation, och det är vårt blodomlopp vi härmar (kanske det äldsta vi har också?). Med det här ljudet påminner vi barn om den lugna miljön från fostertiden, vilket har en sövande effekt.

Att härma blodomloppet är detsamma som att försöka söva ens barn. Vi vet alla att vaggandet är en bra metod till att få barn att lugna ner sig, varför? För att det påminner barnet om skumpandet i magen då mamman rörde sig. Alla som har handskas med barn vet om att sidleds vaggande inte alltid är den bästa metoden, utan det kan vara allehanda olika variationer. Och jag kan bara ta ett exempel från mig själv, jag blir alltid sömnig på ett bumpigt tåg, en lång bilfärd etc.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0